Αν χρειαστεί...

Αναλγησία

Στον τοκετό στο σπίτι υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι ανακούφισης (θέσεις - στάσεις, τεχνικές αναπνοής, μασάζ, χρήση νερού,κ.ά.). Αν όμως κρίνεται απαραίτητη η χρήση της επισκληριδίου, τότε απαιτείται η μεταφορά στο μαιευτήριο.

Χρήση βεντούζας

Στην περίπτωση που καθυστερεί η εξέλιξη του 2ου σταδίου του τοκετού (στάδιο εξώθησης) και φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η χρήση βεντούζας, γίνεται μεταφορά στο μαιευτήριο. Συνήθως δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση η μεταφορά. Αν χρειαστεί πιο άμεση αντιμετώπιση, γίνεται χρήση από τις μαίες με ειδικές βεντούζες Kiwi.

Καισαρική τομή

Αν χρειαστεί καισαρική τομή θα γίνει μεταφορά στο μαιευτήριο. Συνήθως ο λόγος μεταφοράς προκύπτει λόγω αδυναμίας εξέλιξης του τοκετού και δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Γίνεται μεταφορά στο μαιευτήριο και πραγματοποιείται επισκληρίδιος αναλγησία για να χαλαρώσει η γυναίκα και να δοθεί ο χρόνος να ξεπεράσει το έμβρυο την δυσκολία που έχει στην κάθοδο. Αν ο τοκετός παρόλα αυτά δεν εξελίσσεται θα γίνει καισαρική τομή.
Μια συνήθης ερώτηση αφορά την περίπτωση επείγουσας καισαρικής τομής. Αποτελεί σπάνια περίπτωση σε τοκετό στο σπίτι, ωστόσο, αποτελεί μια πιθανότητα.
Σε περίπτωση επείγουσας καισαρικής τομής οργανώνεται η άμεση μεταφορά στο μαιευτήριο, αφού έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και υπάρχει έτοιμη χειρουργική μονάδα και τμήμα για την παραλαβή του νεογνού.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την μεταφορά. Η απόφαση για επείγουσα καισαρική τομή μέχρι την γέννηση του νεογνού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά σύμφωνα με στοιχεία της Αγγλίας.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να μεταφερθεί μια γυναίκα από το σπίτι της στο μαιευτήριο για επείγουσα καισαρική, χωρίς να έχει προγραμματίσει τοκετό στο σπίτι, είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με μια γυναίκα που χρειάζεται να μεταφερθεί μετά από προγραμματισμένο τοκετό.

Ανάνηψη νεογνού

Στους τοκετούς στο σπίτι οι μαίες έχουν μαζί τους και τον απαραίτητο εξοπλισμό στην περίπτωση που χρειαστεί η ανάνηψη του νεογνού. Ανάνηψη σημαίνει η χρήση μεθόδων για να ενεργοποιηθεί το νεογνό να αναπνεύσει, όπως είναι το τρίψιμο της πλάτης, η αναρρόφηση βλεννών, η χορήγηση οξυγόνου. Η διασωλήνωση του νεογνού από εκπαιδευμένη μαία μπορεί να γίνει, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να χειροτερέψει την αναπνευστική δυσχέρεια του νεογνού και γι’ αυτό θεωρείται καλύτερο να πραγματοποιείται στο μαιευτήριο.
Η παρουσία δύο μαιών στον τοκετό στο σπίτι είναι απαραίτητη, ώστε να προσφέρεται όλη η απαραίτητη φροντίδα στο νεογνό αλλά και στην μητέρα.