Αν συμβεί...

Αιμορραγία

Σε περίπτωση αιμορραγίας μετά την γέννηση του νεογνού (αιμορραγία 3ου σταδίου) δίνονται στο σπίτι τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται και στο μαιευτήριο. Η ωκυτοκίνη είναι το πιο σύνηθες φάρμακο αντιμετώπισης της αιμορραγίας, καθώς δρα στην μήτρα και την βοηθά να συσπαστεί ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.
Αν κρίνεται απαραίτητο θα γίνει μεταφορά σε μαιευτήριο έχοντας γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την μεταφορά (τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα και ενδοφλέβια έγχυση μητροσυσπαστικών φαρμάκων).
Είναι σημαντικό να τονιστεί, ωστόσο, ότι η περίπτωση αιμορραγίας στον τοκετό στο σπίτι είναι ελάχιστα πιθανό να συμβεί σε σχέση με τον τοκετό στο μαιευτήριο, καθώς ο κίνδυνος αιμορραγίας 3ου σταδίου του τοκετού αυξάνει με τις παρεμβάσεις, όπως είναι η πρόκληση τοκετού και σχετίζεται με παράγοντες (π.χ. πολυτοκία, ιστορικό αιμορραγίας σε προηγούμενο τοκετό κ.ά. ), οι οποίοι αποτελούν αντένδειξη για τοκετό στο σπίτι.

Περιτύλιξη ομφαλίου λώρου

Η περιτύλιξη του ομφαλίου λώρου εμφανίζεται συχνά και δεν αφορά τον λαιμό αποκλειστικά, όπως συνήθως το φαντάζονται οι περισσότεροι γονείς. Ένα έμβρυο μπορεί να έχει περιτύλιξη γύρω από οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή και καθόλου. Ωστόσο, συνήθως δεν προκαλεί δυσκολία στην εξέλιξη του τοκετού, καθώς ο ομφάλιος λώρος έχει μεγάλο μήκος και την ικανότητα να ταλαντώνεται.
Σε σπάνιες περιπτώσεις οδηγεί σε αδυναμία εξέλιξης καθόδου του εμβρύου κατά τον τοκετό, οπότε χωρίς να προκύπτει επείγουσα κατάσταση προγραμματίζεται η μεταφορά στο μαιευτήριο. Αν το έμβρυο δείξει σημεία δυσχέρειας κατά την διάρκεια των συστολών ή αμέσως μετά, αυτό φαίνεται με τον έλεγχο των καρδιακών παλμών του εμβρύου, που πραγματοποιείται ανά τακτά διαστήματα στους τοκετούς στο σπίτι, οπότε και πάλι οργανώνεται η μεταφορά στο μαιευτήριο.

Πρόπτωση ομφαλίου λώρου

Η πρόπτωση του ομφαλίου λώρου αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα καισαρική τομή. Μπορεί να συμβεί όταν έχει γίνει ρήξη θυλακίου (το γνωστό σπάσιμο νερών), σε περιπτώσεις που το έμβρυο προβάλλει με το κεφάλι αλλά δεν έχει εμπεδωθεί και σε περιπτώσεις ισχιακής προβολής (το έμβρυο προβάλλει με τον πωπό). Καθώς τα νερά φεύγουν μπορεί να παρασύρουν τον ομφάλιο λώρο, με αποτέλεσμα να συμβεί η πρόπτωση. Ωστόσο, αποτελεί μια σπάνια περίπτωση.
Στον τοκετό στο σπίτι παρέχεται άμεση φροντίδα, με τοποθέτηση της γυναίκας σε ύπτια θέση με πιο υψηλά το σημείο της λεκάνης και τοποθέτηση του δαχτύλου στον κόλπο για στήριξη του ομφαλίου λώρου και απομάκρυνσής του από το κεφάλι, για να μην πιέζεται. Αυτή είναι η άμεση φροντίδα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου και την μεταφορά στο μαιευτήριο.
Η πρόπτωση του ομφαλίου λώρου είναι μια σπάνια περίπτωση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία είτε σε τοκετό στο σπίτι είτε στο μαιευτήριο. Σύμφωνα με μελέτη του National Birthday Trust Fund σε 10.965 τοκετούς στο σπίτι και το μαιευτήριο, υπήρξε μόνο ένα περιστατικό πρόπτωσης ομφαλίου λώρου με ζων νεογνό. Σύμφωνα με τους μελετητές η πιθανότητα πρόπτωσης είναι 1 στους 900 τοκετούς, αλλά είναι πιο πιθανή σε ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες δεν θα επιλεγεί ο τοκετός στο σπίτι, όπως είναι η ισχιακή προβολή εμβρύου, μικρά ή πρόωρα μωρά, πολυδράμνιο.

Δυστοκία ώμων

Η δυστοκία ώμων είναι η δυσκολία που μπορεί να προκύψει στο να γεννηθούν οι ώμοι κι επομένως το σώμα του εμβρύου, ενώ το κεφάλι έχει γεννηθεί. Υπάρχουν ειδικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, στις οποίες πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι οι επαγγελματίες υγείας, ειδικά όταν ασχολούνται με τον τοκετό στο σπίτι.
Η δυστοκία των ώμων είναι σπάνια περίπτωση και συνήθως με τις συγκεκριμένες κινήσεις που απαιτούνται αντιμετωπίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα για το νεογνό και την μητέρα.

Αν το νεογνό δεν επιβιώσει

Κάποιες φορές τα έμβρυα/νεογνά δεν επιβιώνουν είτε ο τοκετός είναι προγραμματισμένος στο σπίτι, είτε είναι προγραμματισμένος στο μαιευτήριο.
Τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό αν ο τοκετός γινόταν αλλού. Μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις και σε κάποιες περιπτώσεις απλά να μην έχουμε καμιά απάντηση.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο, είναι να διαβάσουμε τις πιο αξιόπιστες μελέτες για τους προγραμματισμένους τοκετούς στο σπίτι και να αναρωτηθούμε που είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί δυσχέρεια σε ένα νεογνό, σε έναν προγραμματισμένο τοκετό στο σπίτι ή σε ένα μαιευτήριο;